Kaffe utan grädde


SHLP8 - Shiwa Records 1988

Ur konvolutet:

Vi lever i en kaotisk värld. Nya intryck och trender ramlar över oss i allt häftigare skurar. Entropin bara ökar. Nutidsmänniskan, helt utlämnad åt massmediernas trollmakt, kastas som en viljelös vante mellan de i allt snabbare takt lanserade musikstilarna. Många längtar efter att få vila sina rådbråkade öron och hörselcentra i den akustiska oas som står att finna på musikens bakgårdar. Det är på dessa obskyra platser som musiken kan odlas fritt och biodynamiskt, utan att man för en sekund sneglar åt populärmusikens övergödslade storbruk. En frisk källa i motsats till det hav av massproducerade tongångar som översköljer oss dagligen. Och där innehållet närmar sig denatureringens gräns. Den postmoderna musikkulturens bullermatta möts här av helt annat tonnage: storbandets rufsiga profil.

I sin genomgång av All Världens Musik, har Phontrattarne nu kommit fram till det sena 1900-talet - en tid till stor del präglad av den amerikanska jazzens vilda tongångar. Sålunda framförs på denna platta ett flertal exempel på jazzens mångskiftande stilarter: såväl olika tonarter som varierande tempo. För att bättre förstå innehållet i de olika musikstyckena medföljer även sång. Eventuell dans eller annat kroppsspråk har dock ej kunnat manifesterats. Det blir upp till var och en. Jazzmusiken bildar alltså basmaten i denna musikaliska meny, men, för att tillfredsställa kraven på näringsriktighet, serveras även ett par smakbitar ur andra genrer. Kaffet bjuder vi på!

De tolkningar av musikverken som görs av Phontrattarne på denna skiva, grundar sig till stor del på filosofiska resonemang, diffust formulerade i en av naturens enklare hjärnor - amatörmusikerns. Det rör sig om tankar om livet i största allmänhet: tillvarons små glädjeämnen och förtretligheter, vardagens ups and downs, vadan och varthän… och hur man med sunt förnuft klarar sig över dagen. Via sladdar och högtalare (inspelningen är gjord med väl känd teknik och beprövad metodik) kommer dessa välmenta tankefoster att genomsyra lyssnarens intet ont anande själ. På så sätt utsås diverse diskutabla idéer och sprider sig som vattenringar i samhällskroppen. Kanske rivs till slut de boaserade fodral som omger oss, och lämnar plats åt snickarglädje, krusiduller och andra ciseleringar.

Ike Holowich

Spår på den här skivan:

Sida 1:
 1. Trollen swingar
 2. Vi älskar bananer
 3. Mr. Paganini
 4. Minnie the Moocher
 5. Down South Camp Meeting
 6. Kaffe utan grädde
 7. Just a Gigolo/I Ain't Got Nobody
Sida 2:
 1. Sune och Majsan
 2. Frühlingsrauschen
 3. Det var på stranden
 4. Schlagerfloden
 5. Så gick hon och blev av med den på parken
 6. Ett, två, tre
 7. Shiny Stockings