…smutt!


SHLP6 - Shiwa Records 1976

Ur konvolutet:

Musikorchesterns förhållande till musiken är konstant - ett kärleksförhållande, ibland obesvarat, ibland tvärtom.

Efter att länge ha botaniserat på underhållningstraditionens bakgårdar gör orkestern i dag ett jättesteg i mänsklighetens tjänst, då den på nytt presenterar sig för den lyhörda publiken i när och fjärran.

En kameleont i lyxförpackning måhända, men kärleken - ovan omtalad - är ju först och främst ett tecken på ett gemensamt mål: vi spelar, för musikens skull; och musiken finns där hela tiden, för vår skull! "När swingen dör så avtar jorden att rotera för att småningom lägga sig tillrätta kring sin trötta axel i ett tondövhetens nirvana." Detta är en känd travesti på bevingade ord som undsluppit såväl Disraeli som Lewis Carroll. Om någon ryktbar svensk swingmusiker från krigsåren vill hävda något annat må det stå för hans del - har det någonsin varit angelägnare att rota i t ex Guy Lombardos eller Jack Hyltons mappar än just idag?

Svaret klingar allt klarare ju längre in i spåren ni kommer med er pick-up! Blod, svett och tårar - hur avlägsen känns inte den devisen, vid den uppenbara förnimmelsen att denna produkt är sprungen ur ett enda stort leende!

Med detta fortfarande på läpparna konstaterar vi att musikorchestern hunnit lägga de två första decennierna bakom sig. Och den tiden, i synnerhet de sista tio åren, har varit ett enda badande i musik, show och dans… Det var i mitten av sextiotalet det hände, att swingen - i saxofoners och banjos skepnad - tog plats i repertoaren, bland ärevördiga men aningen dammiga kornetter, tubor och basuner. Och framför pultarna bredde den tjusande och färgsprakande baletten ut sig i den virvlande dans som förhoppningsfullt trådes ännu, och efter det att det sista spåret i denna skiva länge sedan slitits ut.

Ladies and gentlemen! Musikorchestern Phontrattarne störtar in i ert vardagsrum och det tredje decenniet i samma andetag! Vad ska man säga om en sådan sak?

Ike Holowich

Spår på den här skivan:

Sida 1:
 1. Window Cleaner
 2. Skrivmaskinsvalsen
 3. Sweet Georgia Brown
 4. Konstapel Johansson på pass
 5. Air Mail Special
 6. Du ska' akta dej för månen
 7. Inka-Dinka-Doo
 8. Fiolen min
Sida 2:
 1. I en eka…
 2. Dinah
 3. Nacht und Tag
 4. Min visdomstand sa' nej
 5. Für Elise
 6. Looking Good
 7. Rondo alla Turca
 8. Kommer du ihåg femtisju